Auto Images AB

Monbijougatan 17e
211 53 Malmö
+46 (40) 661 01 60
+46 (40) 661 01 61
auto@autoimages.se
2010-08-12

Premiär för Armadillo

Den 27 augusti – tre veckor före valet – får den omtalade Afghanistandokumentären Armadillo svensk premiär. Armadillo vann Grand Prix i sektionen Semaine de la Critique på årets Cannesfestival och har redan fått över 100 000 biografbesökare i Danmark. Filmen är producerad av Fridthjof Film i Köpenhamn med Auto Images som svenska samproducenter. Svensk distributör är Folkets Bio.

En skottskadad dansk soldat ur dokumentären Armadillo.


Armadillo är en närgången skildring av unga, adrenalinstinna danska soldater stationerade i Camp Armadillo, en bas belägen i Helmand-provinsen i Afghanistan. I takt med att striderna mot talibanerna blir blodigare, ökar soldaternas isolering från den afghanska befolkning man är där för att hjälpa. De unga soldaterna blir alltmer cyniska och desillusionerade.


Regissören Janus Metz har skapat ett karaktärsdrivet, psykologiskt drama om vad det innebär att befinna sig mitt i ett krig. Armadillo innehåller flera starka och närgånget skildrade stridsscener, som lär skapa debatt i Skandinavien om den militära närvaron i Afghanistan.


Dokumentären Armadillo vill undersöka hur västvärldens krig i Afghanistan möter en praktisk verklighet på mikronivå. I centrum finns Mads, idealisten som är i Afghanistan för att han vill hjälpa civilbefolkningen, och Daniel, som söker spänningen och kickarna i det moderna soldatlivet.


Filmen förhandsvisades på Lilla Filmfestivalen i Båstad i början av augusti. Den introducerades då av Pierre Schori, f d svensk FN-ambassdör och biståndsminister, med bl a dessa ord:


- Armadillos unika och ocensurerade bilder skär sig in i vår fredliga vardag som en svetslåga. Är vi i Afghanistan eller på Avatar? Danska yrkessoldater landar i ett avlägset land för att möta en skugglik motståndare i en främmande och fientlig miljö. Tristessen och meningslösheten i deras starkt bevakade fort Amardillo för tanken till den interplanetariska invasionsstyrkan i Avatar. Alla afghaner upplevs som potentiella hot. Kulturklaschen är uppenbar, oförståelsen ömsesidig. Amardillo är årets mest angelägna film. Måtte den bli vida sedd!


Armadillo har producerats av Fridthjof Film Doc, producenterna Ronnie Fridthjof och Sara Stockmann. Svensk samproducent är Auto Images i Malmö, producenterna Lennart Ström och Magnus Gertten. Till den svenska insatsen i filmen hör bl a filmmusiken av Uno Helmersson och Johan Söderqvist.


Producerad av: 040