Auto Images AB

Monbijougatan 17e
211 53 Malmö
+46 (40) 661 01 60
+46 (40) 661 01 61

2009-09-25

Nu släpps Mitt hjärtas Malmö 8

Volym 8 av Mitt hjärtas Malmö är i detta ögonblick på väg ut i butik inför helgen. Den skildrar åren 1969 till 1984, en ganska tuff tid med få ljustecken för Malmö och svenska städer i allmänhet. Med tanke på att de äldsta filmer vi har haft med i Mitt hjärtas Malmö var från 1908 utspelar den nya volymen sig för kort tid sedan – men på många sätt kan ”bombhålens Malmö” kännas ännu mer fjärran den stad vi i dag lever i.


Under 1970-talet nåddes kulmen på den så kallade gröna vågen. Många stadsbor sökte sig en bekvämare tillvaro i förstäder och ute på landet, samtidigt som enorma höghusområden byggdes invid de nya motorvägarna. Malmö innerstad tömdes i vissa avseenden på folk och rivningarna av den äldre stadsbebyggelsen var omfattande. Det mest talande exemplet i Malmö var de ödetomter som utgjorde Triangeln under nästan tjugo år. Som byggkommunalråd hamnade Nils Yngvesson i fokus för många av tidens diskussioner kring hur staden skulle se ut, därför pryder han också detta omslag. I volym 8 har vi gjort en rejäl djupdykning i ämnet.

Vid sidan om rivningarna och byggprojekten pågick livet som vanligt för dem som var kvar inne i staden, till exempel på Möllevångstorget. 1983 dokumenterades många av dess levande karaktärer i ”Kärlek och vilja” av Torgny Schunnesson och Jean Hermansson. Filmen är hela 55 minuter lång. För Mitt hjärtas Malmö innebär det att volym 8 i sin struktur avviker radikalt från de tidigare volymerna, som har bestått av betydligt kortare inslag. Vi är mycket glada över att nu kunna ge ut den längsta volymen hittills, med den kompletta versionen av en så ingående och kärleksfull skildring av en så speciell plats. Det är samma torg som vi i dag älskar, men i en helt annan tid och en helt annan miljö.

Övriga filmer i volym 8 visar hur författarna tömde stadsbiblioteket 1969, hur sociologerna tolkade det nybyggda Rosengård 1972, flygplatsflytten från Bulltofta till Sturup 1972, hur Södergatan blev vår första gågata 1978, hur MFF-fansen åkte till München 1979 med endast en ramsa i bagaget och hur Pildammarna tömdes på allt vatten 1984. Samtliga inslag är textade.

Mitt hjärtas Malmö kommer ur Rädda Malmöfilmen, ett pågående arbete för att rädda glömda eller sällan sedda rörliga bilder ur stadens historia, och göra dem tillgängliga. Med allmänhetens hjälp dyker ständigt nya privatfilmer upp, samtidigt som olika filmarkiv genomsöks i jakten på de pusselbitar som kan visa oss hur Malmö var och hur det har förändrats. Arbetet görs av Auto Images med stöd av Film i Skåne och med hjälp av Sveriges Television, Malmö Museer och Malmö Stadsarkiv och Malmö stad. Mer om projektet Rädda Malmöfilmen hittar du på www.mitthjartasmalmo.se 
   
Mitt hjärtas Malmö volym 7 kom ut våren 2009 och volym 9 beräknas komma ut innan jul 2009.

För ytterligare information, kontakta Martin Theander på martin.theander@autoimages.se


Every Face Has a Name

See the trailer for Every Face Has a Name

Every Face Has a Name on Facebook.

Proud co-producer

Auto Images has definitely no problem in using the expression ’a proud co-producer’. We have been a partner and co-producer in several succesful international documentary projects these last years.

In October 2013 our Finnish co-production The Punk Syndrome (Mouka Filmi, Helsinki) won Prix Europa for The Best European TV Documentary. Our Norwegian co-prod Bravehearts (Til Ungdommen, Sant og Usant) received a Special Commendation in Prix Europa’s category Best Intercultural TV Programme. Both doc’s has received international film festival awards.

During 2014 our next co-production with Mouka Filmi in Helsinki will be released. It’s Once I Dreamt of Life, a very personal film about suicide, directed by Jukka Kärkkäinen and Sini Liimatainen, produced by Sami Jahnukainen. Part of this project is also Alias Films in Berlin. 

Poster "The Punk Syndrome"
Producerad av: 040