Auto Images AB

Monbijougatan 17e
211 53 Malmö
+46 (40) 661 01 60
+46 (40) 661 01 61
auto@autoimages.se
2011-02-10

Ett troll reser till Berlin

Auto Images tävlar med The Last Norwegian Troll på årets filmfestival i Berlin. Filmen är regisserad av rysk-norske regissören Piotr Sapegin, som är konstnär och dockanimatör. Som berättare i filmen hittar vi ingen mindre än Max von Sydow.


Piotr Sapegin kommer ursprungligen från Moskva och det var där han under 60- och 70-talen lärde sig de animationsmetoder han fortfarande använder sig av. Vid det här laget har han en lång lista med festivalpriser från hela världen. Piotr har dessutom varit ”short listed” för en Oscar.


På årets Berlinfestival tävlar filmen i klassen Generation Kplus.


The Last Norwegian Troll produceras av Oslo-bolaget Kinopravda A/S med Gry Nøstdahl som huvudproducent. Auto Images är svenska samproducenter. Den svenska konstnärliga insatsen består bl a Alexander Thörnqvists sounddesign och ljudläggning. Och så är vi förstås extra stolta över att legendaren Max von Sydow gör berättarrösten!


Det siste norske trollet bygger på sagan om de tre bockarna Bruse och hur de på sin väg till betesmarkerna kastar det elaka trollet i bäcken. Men vem var egentligen trollet och vad hade han för sig därunder bron? I Piotrs film vänds perspektiven och vi bryr oss mer om trollet än de smarta bockarna Bruse. Filmen är som vanligt präglad av Piotrs geniala dockanimationer och en stor dos humor.


Sveriges Television och Film i Skåne är också samproducenter. Svenska Filminstitutet, konsulent Johan Bogaeus, har gett produktionsstöd.


Bland Piotr Sapegins tidigare filmer finns Mont the Cat, Huset på campen, My Grandpa Is a Raisin, Aria, Snail och Salt Mill. Kolla på Huset på kampen på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=59tQXFHnbko


Producerad av: 040