Auto Images AB

Monbijougatan 17e
211 53 Malmö
+46 (40) 661 01 60
+46 (40) 661 01 61
auto@autoimages.se
2010-02-02

Premiär för Drömmarna på taket

Det är premiärdags för Drömmarna på taket, en film om Sveriges första husockupanter i Lund. Regissör är Ivan Loftrup-Ericson, till vardags reporter på SVT i Malmö. Premiär på Doc Lounge, Lund, den 2 februari. Filmen visas på SVT den 21 februari.

Bildtext: Kiliansgatan i Lund, 1969.


Det är i Lund Sveriges mest aktiva husockupanter finns. De har på senare år ockuperat flera hus som lett till sammandrabbningar med polisen.

Det är också i Lund som Sveriges allra första husockupationer äger rum.

Den 17 maj 1969 ockuperas ett rivningshus på Västra Mårtensgatan av en grupp ungdomar som kallar sig Allaktivisterna. De förespråkar ett hus för alla generationer, där allt bestäms utan inblandning från myndigheterna.

Under fem månader ockuperas tre hus, men kampen om ett eget hus misslyckas.

Ett år senare är Allaktiviströrelsen upplöst och ockupanterna förverkligar sina individuella drömmar istället. För några utvecklas kampen för ett annat slags samhälle i en destruktiv riktning.I journalisten Ivan Loftrup-Ericsons film Drömmarna på taket möter vi husockupanterna 40 år senare. Det är Mårten, Jörel, Tamara och Staffan, som alla fortfarande är starkt påverkade av händelserna 1969.

Drömmarna på taket innehåller ett rikt arkivmaterial. En av
arkivfilmerna visar när husockupanterna satt sig på taket till ett hus på Kiliansgatan. Där väntar de på att Lunds kommunpolitiker ska lyssna på deras krav om ett allaktivitetshus. Nere på marken står polisen beredd att kasta ut ungdomarna från det ockuperade huset. Men det blir aldrig någon dialog med politikerna.

En av filmens huvudpersoner återfinns i dagens ockupationsrörelse i Lund. Hans gamla övertygelse finns fortfarande kvar. De andra har gett upp tanken på att engagera sig politiskt. En har hittat sitt drömsamhälle på andra sidan jordklotet.

Drömmarna på taket är en film om unga människor som 1969 slåss för ett annat sätt att leva – och om hur politiker och vuxenvärld bemöter detta engagemang.

Filmen är producerad av Magnus Gertten och Lennart Ström på Auto Images. Klippare är Stefan Karlsson. Komponister är Ulf Turesson och Niklas Fransson.


Producerad av: 040