Auto Images AB

Monbijougatan 17e
211 53 Malmö
+46 (40) 661 01 60
+46 (40) 661 01 61
auto@autoimages.se
2014-03-03

AUTO IMAGES PREMIÄR PÅ TEMPO

ATT SKÄRA SIG FRI - en film om Sofia Rapp Johanssons väg till upprättelse


Sofia Rapp Johansson är en eftertraktad föreläsare och en av de mest modiga och frispråkiga poeter i Sverige. Sofia är också en ung och hyllad författare, som belönats med Sveriges Författarförbunds debutantpris för boken Silverfisken. Men bakom Sofias succé finns en mörk historia om en barndom präglad av svek och otaliga sexuella övergrepp. Filmen Att skära sig fri är en skildring av en ung kvinna som mot alla odds lyckats vända sin inre vrede till en stark kreativitet och en okuvlig kamp för rättvisa. Och nu vill hon ha upprättelse från svenska staten.

Det Sofia varit med om trotsar all beskrivning. Som flicka flyttades hon runt bland olika fosterhem, utsattes för ett stort antal våldtäkter och sexövergrepp. Vid tio års ålder var hon prostituerad och missbrukade droger på daglig basis.


Sofias våldsamma barndom gör att hon dagligen lever med ångest, ätstörningar och ett livshotande självhat. Man kan se ärren på hennes armar. Hon har skurit sig med knivar och rakblad sedan tre års ålder. Sofia kämpar konstant med ett inre kaos och svårigheter att acceptera sig själv som person.


Men hon har också blivit stark nog att börja kräva upprättelse för allt hon varit utsatt för. Hon vill ha en ursäkt för alla övergrepp. Första steget är att föra talan mot svenska staten för det hon fick genomlida i sin familj och därefter i elva olika fosterhem, fram tills hon fyllde 17 år.


Filmen Att skära sig fri är en skildring av Sofia Rapp Johanssons väg till upprättelse. Vi får möta en ung kvinna som bär på en mörk bakgrund, men som mot alla odds lyckats hitta en kreativitet och kamp för rättvisa. Sofia vill inte längre vara ett offer och på vägen till ett nytt liv är upprättelsen ett viktigt steg.


Premiär: 6. Mars 2014 på Tempo Dokumentär Festival
https://www.facebook.com/attskarasigfri


Att skära sig fri (Sverige, 2014, 58 min)
Setareh Persson, regissör
Ove Rishøj Jensen, producent
Magnus Gertten & Lennart Ström, exekutiv producent
Auto Images AB.


Producerad av: 040